I dag äger de flesta svenskar en bil – ett redskap för att få ihop det berömda vardagspusslet likväl som en nyckel till äventyr och resor med vänner och familj. Det finns som bekant mängder av bilar från olika märken, i prisklass låg till hög och modell stor till liten. Att äga en bil gör livet lite lättare i många avseenden – dock gäller det att se över kostnaden som en bil faktiskt innebär. Särskilt om du funderar på att byta ut din nuvarande. Många väljer då att ta ett billån för att finansiera köpet och precis som att det är viktigt att förhandla om priset på bilen du vill köpa gäller det att förhandla om vad ditt lån ska kosta.

Lös finansieringen först! Majoriteten av bilhandlarna i dag erbjuder hjälp med att lösa finansieringen i samband med att du köper en bil. Oavsett om du väljer att köpa en ny begagnad bil via en bilhandlare eller en privatperson är det bra att ha pengarna i ordning. I och med att du vet exakt hur mycket du har att röra dig med ekonomiskt kan du i stället lägga fokus på förhandlingen om priset på bilen. Här kan du få hjälp med att hitta ett prisvärt billån.

Du låser inte pengarna! En bil är en förbrukningsvara och med tiden behöver du byta ut den så att du slipper dyra reparationer som kanske till och med kostar mer än vad bilen är värd. En god anledning till att finansiera en ny bil med hjälp av ett billån är att du slipper tömma sparkontot.

Billån jämfört med blancolån! När du väljer att ta ett så kallat billån sker det med bilen som säkerhet och du kan få låna upp till 80 procent av vad bilen är värd. Detta kallas även för objektfinansiering. Jämför detta med ett blancolån/privatlån som sker utan säkerhet – du slipper också betala en kontantinsats. Fördelen med ett billån är att banken känner sig mer trygg med säkerheten som ju är bilen vilket innebär att du kan se fram emot en lägre ränta. Visserligen är månadskostnaden ofta något högre då du amorterar på mellan fem och sju år.

Leasa eller låna? I dag är det populärt att leasa en bil i stället för att ta ett billån och köpa en bil. När du leasar bilen hyr du den under en bestämd tid till en fast månadskostnad. Detta alternativ kan låta mer prisvärt jämfört med ett billån men vill du byta bil tidigare än när avtalet har löpt ut kan det bli en kostsam historia. Genom att köpa en bil har du dessutom möjlighet att sälja vidare fordonet.

Smidigt att jämföra billån! Nuförtiden jämför vi priser på det mesta – du jämför till exempel priset på en bil du är intresserad av hos flera bilhandlare innan du gör slag i saken och köper den. Samma sak gäller med det billån du ska ta för att finansiera köpet. I dag finns det förhandlare på nätet som hjälper dig att ta fram erbjudanden från bankerna så att du därefter kan välja det billån som passar just din budget.