Vi har alla läst nyhetsrubrikerna om luriga hackare som har kommit åt känslig information. Detta kan inte bara skada dig som privatperson, utan också försätta ditt företags hemsida i ett svart IT-hål.

Hackare är lite som råttor – de kan ta sig in genom även de minsta (säkerhets)hålen. Så hur kan du se till att du täpper till teknikskojarnas väg in?

Har ditt webbhotell högsta säkerhet?

En dators webbserver är alltid exponerad mot Internet – och således även mot hackare. Eftersom du köper dig en plats på en extern server.

En bra webbhotellsleverantör är medveten om säkerhetsriskerna och utför åtgärder för att skojare slinker in.

Håll dig uppdaterad. Alltid.

Hackare söker kontinuerligt bland hemsidor för att undersöka olika dörrar in och för att hitta ett lämpligt offer. För att se till att du stängt med lås och bom är uppdatering av hemsidans mjukvara A och O.

En sida som inte är uppdaterad innehåller väldigt många säkerhetshål, så att strunta i att uppdatera blir för hackare vad tryffel är för tryffelgrisen.

Det finns däremot brandväggslösningar såsom Sucuri Firewall till WordPress som kan hålla dig om ryggen, men vi skulle rekommendera att du uppdaterar och patchar kontinuerligt. Var inte dumdristig!

Kasta insticksprogrammen över bord!

Nej, givetvis ska du inte radera alla insticksprogram. Som både du och vi vet hade det gjort din hemsida till en tråkig smörja. Däremot kan inaktiva insticksprogram bli likt en motorväg för hackare – i synnerhet om de inte är uppdaterade.

En app håller dig om ryggen

Som vi nämnde tidigare kan en webbaserad app ge dig extra säkerhet. Den förhindrar hackare från att ta sig in och blockar även spammare och irriterande bottar. En brandvägg i form av en webbaserad app sätter upp säkerhetsgaller mellan din server och internet.

Undvik ”Lösenord123”

Det säger sig självt att lösenordet gör all skillnad i världen vad gäller säkerheten. Ett starkt lösenord är viktigt för finansiella transaktioner och känslig information. En klok investering att göra är en lösenordshanterare som NordPass.

Men det är även viktigt för att skydda din server och databas. För att minska riskerna för intrång är det rekommenderat att ditt lösenord innehåller en blandning av bokstäver i både gemener och versaler, samt siffror och andra tecken.

Använd SSL-certifikat

Att se till att din hemsida är SSL-certifierad innebär en extra säkerhet, både för dig och för sidans besökare. Protokollet skyddar nämligen information i övergången mellan en hemsida och en databas eller server. Ett SSL-certifikat blir som en vägg för luriga hackare.

Att hålla sin hemsida säker är precis lika viktigt som att säkerhetskopiera sin hemsida – gör du inte det så står du där med ett meterlångt skägg i brevlådan. Så, rusta dig och se till att din hemsida är lika svårpenetrerad som Alcatraz.