Rackare, jävel, prilla, tepåse, goding, läppkudde, det svarta guldet, pris, paj, schnaus. Ja, den 350-åriga svenska vanan har många namn.
Historien om den djupt rotade tobaksvaran började redan på 1500-talet och har hunnit genomgå många olika former fram till idag. Det ursprungliga snuset var ett torrt, fint pulver gjort av tobaksblad och kallades för luktsnus eller snuff. Istället för att lägga det under läppen så sniffade man upp det i näsan.
Många tror att snuset har svenskt ursprung då vi är de flitigaste användarna, men i själva verket började det användas i Spanien och Frankrike under mitten av 1500-talet. Det sägs att den franska drottningen Katarina av Medici botade sin svåra migrän med hjälp av luktsnuset. På den tiden klassades snus som en drog och användes främst av överklassen. Det skulle dröja länge innan snuset fick fäste i Sverige, nästan 100 år senare användes tobaksvaran för första gången i norra Europa, men blev snabbt etablerat främst hos arbetarklassen och förknippades länge med kroppsligt arbete.
Modet för luktsnus avtog så småningom och ersattes av cigarrer och på 1800-talet började svenskarna att lägga en prilla under läppen istället. Många bönder började odla sin egen tobak och malde i kaffekvarnar för att göra sitt egna snus, men i slutet av decenniet tog fabriker över tillverkningen och man bestämde sig för att förstatliga och monopolisera tobakstillverkningen. År 1915 bildades AB Svenska Tobaksmonopolet.
Från luktsnus, munsnus och portionssnus till det vita snuset som är sist ut på marknaden. Några av de nyare tillverkarna, bland annat Nordic Snus har valt att ta bort tobaken helt. Den kritvita portionspåsen är mindre, rinnfri, innehåller mindre gifter och framförallt missfärgar den inte tänderna på samma sätt som det bruna snuset.
Det blir mer och mer lockande att snusa med tanke på att tillverkarna tar bort otrevligheterna som snus annars har medfört. Förutom att man får behålla sina tänder vita har snuset inte samma lukt som många annars kan ha svårt för och portionspåsarna blir mindre. Många blir också lockade till att stoppa upp den tepåse-liknande kudden under läppen på grund av alla nya smaksättningar. Snus smakar inte längre snus, utan har ersatts av smaker så som mint, kaffe, blåbär och lakrits.
Att det inte är helt ofarligt att snusa vet alla om, men hur farligt är det egentligen? Det är inte forskningen helt överens om. Vissa hävdar att snus kan minska risken för att få MS och alzheimers medan andra forskare menar att det finns ett klart samband mellan snusning och typ 2 diabetes. Alla är dock överens om att snusning alltid är bättre än rökning och för att avsluta hela snushistorien positivt väljer allt fler snus framför cigaretter.