De tio mest spelade riffen på gitarr

De tio mest spelade riffen på gitarr

Nästan över hela världen spelar aspirerande gitarrister ungefär samma typer av riff på sängkanten. Kanske beror det på att dessa låtar är lätta, bra eller att de helt enkelt har den där igenkänningsfaktorn som gör att det är lite häftigt att kunna dem.

Har du någon gång spelat något av dessa riff på gitarren?

Deep Purple – Smoke on the Water

En låt av den klassiska rockgruppen Deep Purple. Det klassiska inledande riffet är det knappast någon som har undgått att höra. Det är enkelt, kraftfullt och är extra häftigt att spela för den som har en elgitarr med stärkare.

Metallica – Nothing Else Matters

En något mer avancerad låt att lära sig, men som ändå är mycket populär bland blivande gitarrister. Till skillnad från Smoke on the Water är det en låt som gör sig lika bra på akustisk som elektrisk gitarr.

Guns ’n’ Roses – Sweet Child Of Mine

Bandets ikoniska gitarrist Slash är känd för mycket. Kanske är det här riffet dock det mest kända bland hans alster. Hela bandet står som kompositörer för låten – men det är knappast någon tvekan om att det är Slash som ligger bakom det inledande riffet.

AC/DC – Back in Black

Back in Black är ett annat mycket känt riff som många gitarrister har lärt sig i början av sin karriär. Det är tillräckligt utmanande för att vara kul att lära sig, men samtidigt tillräckligt lätt för att de lite mindre erfarna gitarristerna ska kunna ta sig an riffet.

White Stripes – Seven Nation Army

Om du inte har hört den spelas i någon musikaffär, kanske du har hört den sjungas på läktarna i en fotbollsmatch. Seven Nation Army av White Stripes är en av de nyare låtarna som placerar sig på listan. Den är självhäftande, lättspelad och medryckande – alltså alla ingredienser som krävs.

Led Zeppelin – Stairway to Heaven

Stairway to Heaven anses av många vara en av de största låtarna genom tiderna. Med det i åtanke är det inte konstigt att många gitarrister även gett sig på att spela den.

Oasis – Wonderwall

När någon plockar fram en gitarr på festen – då är det ofta den här låten som spelas. Den är lätt att lära sig, de flesta sjunger med igenkännande och framförallt – den låter bra på akustisk gitarr.

Van Halen – Panama

Riffet som inleder Panama är omväxlande, snyggt och ganska snabbt. Många gitarrister har gett sig på att lära sig den sedan släpptes. Sen gör det förstås lite till att många anser att Van Halen är en av de bästa gitarristerna genom tiderna.

Chuck Berry – Johnny B. Goode

Den här låten känns kanske igen från filmen Tillbaka till framtiden. Scenen, där han plockar upp gitarren och spelar det inledande riffet, förbluffar publiken. Filmen har säkerligen höjt låtens popularitet en aning – men det rafflande riffet har knappast krävt några marknadsföringsgenier för att bli stor.

Eric Clapton – Tears in Heaven

Den här låten, som Eric har tillägnat sitt barn som avled, har nått en stor publik världen över. Låten känns igen tack vare sitt karakteristiska gitarrplock, som direkt tar en in i introt och versen – ett gitarrplock som många gitarrister världen över har försökt lära sig.