Tio mest udda kreditkortsförmånerna

Tio mest udda kreditkortsförmånerna

De allra flesta kreditkort har försäkringar och förmåner som ingår i kortet. De allra flesta har exempelvis en reseförsäkring som ger ett kompletterande skydd till den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen. Men så finns det även en hel del udda försäkringar och förmåner.

1. Hole-in-One

Den som slår en Hole-In-One förväntas bjuda sällskapet på middag och champagne. Det kan kosta en hel del men för de som har Hone-In-One-Försäkring på kortet finns ingen orsak till oro. Skulle turen vara framme får man nämligen några tusen kronor i ersättning för firandet.

2. Evenemangsförsäkring

I en reseförsäkring ingår oftast ett avbeställningsskydd. Det innebär att man får resans värde tillbaka om man blir sjuk och därmed inte kan ta del av den bokade resan. Evenemangsförsäkring fungerar på ett liknande sätt men gäller enbart för evenemang så som konserter, sportevenemang och andra arrangemang där det krävs dyrare entrébiljett.

Skulle man inte kunna gå på evenemanget betalar kortförsäkringen tillbaka kostnaden för biljetterna.

3. ID-skydd

Vissa har en ”ID-försäkring” via sin hemförsäkring medan andra tecknar en separat försäkring för att få detta skydd. En annan väg att gå är att välja ett kreditkort där denna försäkring ingår. Då får man råd om hur ID-stöld ska undvikas samt praktisk hjälp och ekonomisk ersättning om så skulle ske.

4. Nyckelservice

Har du tappat bort nycklarna eller har väskan med nycklarna stulits? Använd försäkringen ”Nyckelservice” och få hjälp av en låssmed att byta låset på bilen eller huset så att inte de stulna nycklarna ska kunna missbrukas. Ersättningen brukar uppgå till ett par tusen kronor per tillfälle.

5. Conciergeservice

Conciergeservice är en vanlig tjänst på Premiumkort men antalet premiumkort i Sverige är mycket få. Dessa kort kostar minst 2000kr men inte sällan upp mot 4-5000kr. En stor orsak till det högre priset är just den service som Conciergeservice ger.

Med tjänsten kan man när som helst på dygnet ringa bolaget och få hjälp med allt från att boka hotell till att få reda på öppettider på det lokala apoteket. Allt helt gratis.

6. Spar automatiskt till pensionen

I början av 2016 lanserades kreditkortet Nowo. Ett kort som gör att kortägaren kan spara till sin pension via kreditkortsfakturan. Man anger i en app hur stor del av kreditkortsskulden som ska avsättas till en unik fond.

Den som handlat för 1000kr kan alltså få en faktura på 1100kr varpå den överstigande hundringen avsätts till pension.

7. Hemlig rabatt i butik

Det är mycket vanligt att kreditkorten ger en viss rabatt vid inköp hos utvalda samarbetspartners. Men det är betydligt ovanligare att man inte får veta rabatten i förväg. Med Länsförsäkringars kreditkort måste man gå till en SIBA-butik för att få veta vilka rabatter som för tillfället gäller i butiken.

8. Dubbelt så hög sparränta

Med kreditkortet från Shell gick det i februari 2017 att få 2% i sparränta. Det kan låta lågt men ska då jämföras med den bank som vid samma tillfälle gav högst sparränta på ett konto med fria uttag.

Den bästa banken gav då 1%. Med kortet kunde man alltså få dubbelt så hög sparränta.

9. Aktivitetsförsäkring

Har du betalat hyran på skidorna eller skotern i förväg och sedan inte kan utnyttja dessa på grund av sjukdom? I detta fall kan ”aktivitetsförsäkringen” ge ersättning. Liknar evenemangsförsäkring men gäller vid hyra av produkter eller bokning av unika aktiviteter.

10. Ge pengar du inte har – till välgörande ändamål

Genom att använda Nallekortet eller Supreme Card Woman ges automatiskt pengar till Cancerfonden. Detta sker varje gång som kortet används men utan att det kostar kortägaren något.

Ett enkelt sätt att ge – av pengar man inte ens har.